La senzillesa del 2024


Cada dia que passa es van destapant les clavegueres d’un sistema socioeconòmic global que durant més d’un segle s’ha volgut amagar. Ara ja, la pudor és insuportable. Algú encara creu en els valors occidentals? Sí, només els qui se’n aprofiten! 

Hem consumit un quart del segle XXI i seguim ancorats en el vint. Confiem que algun miracle ens salvarà del destí que s’albira. Els valors que ens ha portat fins aquí ja no serveixen. Fa només 100 anys érem 2.000 milions de persones, ara, 8.000. -Quatre vegades més, gràcies al petroli-. Les reserves per a la subsistència de la Humanitat estan esgotades. I seguim creixent.

Alguns confien en la tecnologia però, si s’ha de convertir el mar en aigua potable o el plàstic en aliments, aquesta resulta cara i contaminant. La IA hi pot ajudar però no fa miracles, les lleis de la termodinàmica sobre la conservació de l’energia, encara no s’han superat.

Davant aquesta nova situació, els més pobres -i no tant- no hi tindran accés. La lluita per la supervivència es preveu àrdua i plena de conflictes quotidians. Cada vegada més, el poder -les matèries primeres, l’energia, la informació, els aliments..- es concentra en poques mans i el fantasma totalitari ja es veu a venir.

Els que encara puguin conservar el seny del coneixement hauran de fer mans i mànigues per desmuntar la pel·lícula dels qui encara s’agafen amb ungles i dents a un sistema caduc i decadent, arrastrats per la inèrcia de no perdre el seu status. El discurs ideològic s’ha tenyit de verd però l’únic que ha fet és evidenciar la hipocresia dels dos grans conceptes que han mogut el món fins ara: ‘creixement’ i ‘progrés’. L’impacte de les dinàmiques que provoca la gran crisi segueixen sense resoldre.

Aquí hi entres tu. Prepara’t. No són els diners, sinó el coneixement, -en el sentit més essencial-, i l’organització propera, -la que sorgeix des de baix, des de la proximitat del teu hàbitat-, les nostres armes més efectives per mantenir la riquesa que ens nodreix.

Viu de manera senzilla. Ensenya i aprèn dels altres. Submergeix-te en el teu interior. Fes pinya. Comparteix el teu entorn i les teves idees. Serà un any complicat i senzill a la vegada, tot depèn de com sàpigues resoldre’l. Potser així, superarem amb èxit aquest 2024 que ens mostra amb tota la seva cruesa les cartes del destí.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El meu cosí Jaume

El paisatge d’un amic

IDIADAGRÍCOLA