IDIADAGRÍCOLA


Un dels debats de les jornades d’Unió de Pagesos a la fira de Santa Teresa del Vendrell                                                   

1.    L’IDIADA.         

Quan el 1994 es va instal·lar l’IDIADA, molts vàrem tenir la sensació que un OVNI havia aterrat en mig de les vinyes del Penedès. Els moviments ecologistes el qualificaren de ‘rapte del territori’. No n’hi havia per menys, 500ha agrícoles convertides de cop en un vedat de pistes i naus va produir un gran impacte en el paisatge i en els conreus de l'entorn. Els auguris polítics anunciaven una bona nova pel futur econòmic del Baix Penedès. Actualment segueix sent una de les comarques amb més atur del país. I l’IDIADA, un ovni aterrat, amb una escletxa per on fluctuen els treballadors provinents de galàxies properes i llunyanes.

Ara, la Generalitat, propietària del complex de l’IDIADA, està redactant un concurs públic per adjudicar la gestió, caducats els 20 anys de lloguer a APPLUS i Avançsa. Sembla que els bons resultats del 2022, més de 2.040M€ de vendes i uns beneficis entorn dels 50M€, animen a  l’Administració a redactar-lo a mida dels actuals gestors per permetre així la seva continuïtat.

Per aquest motiu, es diu que volen lligar el concurs a l’ampliació de l’IDIADA sobre els terrenys comprats a principis d’aquest segle, inicialment destinats al Logis Penedès. —No cal recordar la història de lluites de la gent del territori contra les decisions d’una Administració que ha actuat amb secretismes i poca transparència cap els seus ciutadans—. A hores d’ara, tot i saber-se que hi ha un Pla Director urbanístic redactat, aquest no ha sortit a la llum i tot el que se sap és, que els terrenys del LOGIS, encara resten oficialment qualificats de Sòl No Urbanitzable.

 2.    ELS SUPOSATS OBJECTIUS D’IDIADA2

L’ampliació a l’IDIADA2  ̶ unes 50 ha a l’antiga zona del Logis Penedès ̶ , es faria amb l’objectiu de:

1. L’ampliació de les instal·lacions és un argument més per apropar el concurs als interessos d’APPLUS i Avançsa  ̶ que sembla, ja tenen reservats uns 100M€ per l'operació ̶  i  així recuperar la inversió feta per l’Administració en la compra dels terrenys agrícoles i treure’s de sobre el problema del LOGIS. 

2. Aquesta operació permetria fixar al Baix Penedès una empresa que es consolida, en el mercat global, en unes matèries cada vegada més rendibles i innovadores com són la recerca sobre tecnologies de la mobilitat, el vehicle elèctric, les bateries d’alt rendiment i els combustibles d’hidrogen verd.

3. La intenció de la implantació, a Banyeres, d’un Institut de formació professional tecnològic, fa pensar en la possibilitat de que IDIADA comenci a obrir-se al territori, cosa del tot necessària i imprescindible si es vol consolidar al Penedès i ‘vertebrar el territori’ com afirma públicament.

3.TECNOLOGIA PUNTA SOBRE UNA REGIÓ AGROALIMENTÀRIA 

Cal recordar el model territorial sorgit del debat, durant la redacció inicial, del Pla Territorial Parcial de la Vegueria Penedès, basat en les potencialitats que té el Penedès, com a regió agroalimentària, i el paper determinant que pot jugar com a peça complementària de la metròpoli barcelonina. 

Tot i la desconfiança del propi sector de la pagesia a conseqüència de la sequera, els baixos preus dels productes agrícoles i l’abandó del camp, la producció i subministra d’aliments de proximitat, prop de les ciutats, cada vegada és més necessària i urgent. L'aparició d’iniciatives ho avalen: la recent creació del Parc Rural del Montserrat i del PACO -Parc Agrari de la Conca d’Òdena- són exemples propers que inspiren la proposta del model RAP -Regió Agroalimentària del Penedès- iniciada des del territori, inspiradora del model territorial que es va proposar en els debats del PTPVP i que segueix els models europeus ja llargament implantats -Milà, Londres i molts altres-.

 4. INICIATIVES AGRÀRIES

És en aquest context, i sorgit per iniciativa del propi ajuntament de Banyeres, que tot i apostar per l’IDIADA 2 -que afecta el seu municipi- proposa la creació d’un Parc Agrari de 650ha que anirà des del sud del nucli de Banyeres fins al nord de Santa Oliva. Un projecte que si el territori i la pagesia ho veu clar, i l’Administració col·labora, aquest pot ser l’impuls inicial d’una nova agricultura, la millora del paisatge i el desenvolupament d’una potent indústria alimentària i, sobretot, el naixement d’un model que donaria resposta a les diferents sensibilitats de les economies territorials de valor afegit, donant cabuda i integrant activitats punta com l’IDIADA. Aquesta, perfectament integrable en el territori, si abandona l’aïllament que ha mantingut, i transmet el coneixement a la societat, mancada precisament d’estructures del coneixement, tant en el camp tecnològic com de col·laboració en àmbits agró industrials. L’IDIADA existirà i es desenvoluparà amb llibertat en la mesura que participi i interaccioni amb les demandes de la societat penedesenca.

Esperem que l’Administració Pública sabrà valorar la importància d’aquest debat com inici d’un gran projecte compartit: tecnologia-agricultura-paisatge, d’una regió necessària per complementar l’estructura megaregional del país i no un cul de sac on fer negocis immobiliaris de logística asiàtica —com encara volen a la Bisbal, a cal Vies o a Cubelles— a costa de la misèria agrària i de la dignitat perduda del Baix Penedès. El binomi IDIADA-Parc Agroalimentari del Penedès, és una bona oportunitat de demostrar-ho i, possiblement, de desencallar el Pla Territorial.


Comentaris

Anna ha dit…
Bon dia, Pau,

disculpi que l'intercepti per aquí, però és l'únic punt de contacte amb vostè que he trobat. Soc estudiant de Màster en Desenvolupament Internacional a la Wageningen University & Research (WUR), als Països Baixos, i m'estic especialitzant en política i governança del desenvolupament. Actualment, estic fent el treball de final de màster sobre les dinàmiques polítiques (interessos, estratègies, tàctiques, accions) que es generen al voltant de les transicions sostenibles al sector agroalimentari liderades per grans corporacions dins la Unió Europea. El projecte de l'Agroparc Penedès que es vol implementar a Gelida és un exemple de com una gran empresa pot liderar aquesta transició segons els estàndards de la UE. També, però, és un clar exemple de com poden sorgir tota una sèrie de conflictes d'interessos al voltant d'aquest tipus de transicions, portant diferents agents a realitzar diverses accions tant a favor com en contra del desenvolupament de l'Agroparc.

Vaig veure que vostè va participar de la Taula Rodona organitzada per Ametller Origen, i també he llegit algun article seu d'opinió al respecte (p.e., 'Agroparc, Sí. Agroparc, No.', El Cargol). Per això, m'agradaria mantenir una conversa amb vostè com a expert en paisatgisme i gestió del territori al Penedès, i conèixer amb més profunditat la vostra posició respecte al projecte en si, respecte a les polítiques que (no) s'han desenvolupat al voltant d'aquest, i respecte a les respostes socials que s'estan donant. Apreciaria molt la seva col·laboració. Si acceptés la proposta, podríem parlar de més detalls (disponibilitat, lloc, temes específics de la conversa, etc.) a través de correu electrònic: anmame99@gmail.com.

Gràcies per endavant pel vostre temps i consideració.

Atentament,

Anna Marcé

Entrades populars d'aquest blog

El meu cosí Jaume

El paisatge d’un amic