Agraris

La càtedra de Geografia i Pensament Territorial de la Universitat de Girona va organitzar, la setmana passada, un seminari sobre la necessitat d’elaborar una llei d’espais agraris....Continuar..


Comentaris

JG ha dit…
Hola Pau.
La teva visió és important. Fa falta algun estudi que avalui el cost paisatgístic que estem patint per l'urbanisme avariciós al Penedès, sobretot en el paisatge agrícola. Ara bé, també és veritat que la cultura del paisatge catalana no és comparable a la francesa, i per tant costarà d'introduir polítiques en aquest sentit.
El que està clar és que a la classe política local de la comarca del Baix Penedès, en general, no garanteix els interessos dels pagesos, al contrari, defensa més el dels promotors i els interessos urbanístics, possiblement degut al dèficit financer dels seus Ajuntaments, tal i com apuntes.

Des d'una visió més àmplia, el que jo veig és que el Pla Territorial del Camp de Tarragona que es vol aprovar mina l'anomenat "principi d'autonomia local" dels Ajuntaments baixpenedencs, en què els alts funcionaris de la Generalitat han intervingut en el territori amb un planejament que es carrega la competència exclusiva en urbanisme dels Ajuntaments, i extentent les hectàrees urbanitzables - corregeix-me si m'equivoco).

Pel que fa al problema de la pagesia jo crec que la clau del tema és: fins a quin punt els interessa als pagesos conservar el territori? Si molt d'ells avui en dia hi surten perdent calers en conrear la vinya (en situació de pluriocupació, ja que la pagesia no és rendible si tens poc "tros"), està clar que el futur d'aquest cultiu és ben negre.
Per això, s'hauria de trobar una sortida, entre d'altres qüestions, a l'oligopoli vitivinícola al Penedès (amb les tres "cases grans" que peten els preus a pagar al pobre pagès pel quilo de raïm), i també caldria controlar i jutjar les màfies que s'amaguen darrere les Cooperatives locals, que tothom coneixem o hem sentit a parlar i ningú es digna a fer realment públiques (no seré jo qui ho faci...).
APa, aquesta és la meva opinió. Salut!
Lluc de Bell.lloc ha dit…
Bé, els assumptes interns del sistema econòmic de la pagesia no el conec a fondo, dona la sensació que les cooperatives -al menys les que coneixem del Penedès i deidcades bàsicament al vi- no han sabut trobar la sortida dequada i les grans companyies han fet la seva. Crec que s'hauria de generar un debat a fondo amb els agents implicats.

Però s'hi hauria d'introduir un factor nou que fins ara no s'ha considerat: el valor ambiental de l'espai agrari, en el seu concepte econòmic. I això hi tindriem que participar tota la societat. I el pagés -o el nou agricultor- seli remunerarien les dues feines que fa: produir aliments i paisatge.

Salut i gràcies per escriure..

Pau Batlle
Hola Pau,

Gràcies per afegir-te al llistat de blocs de la Penedesfera. T'agrairia que per a difondre i augmentar aquesta llista de la Penedesfera facis un link del teu bloc cap a aquest llistat.

Així mateix et convido a participar del grup Penedesfera a Facebook i a compartir notícies del Penedès al lloc de promoció de notícies El Nord del Penedès per tal de millorar la comunicació i la participació entre els penedesencs.

El llistat de blocs de la Penedesfera ja té més de 100 blocs agregats i ha arribat el moment que passi de ser només una llista per a convertir-se en una veritable comunitat. El proper dissabte 16 de febrer farem a Gelida la reunió constituent de la xarxa de blocaires del Penedès. Et convidem a venir i participar-hi. Tens més informació a http://www.danielgarciaperis.cat/2008/02/07/reunio-de-la-penedesfera.

T'agrairíem que difonguessis la notícia el màxim possible a fi que blocaires que potser no són encara al llistat poguessin conèixer i sumar-se al projecte.

Salutacions i felicitats pel bloc!

Entrades populars d'aquest blog

El meu cosí Jaume

IDIADAGRÍCOLA

El paisatge d’un amic