Terra és Futur


El Parlament ha suspès la moció en contra de la implantació logística de 110 ha a la zona de Cal Vies-Sant Marçal, al Penedès. Cal destacar però l’acord favorable de tots els partits en dos dels quatre punts presentats: llum verda a crear i gestionar  un programa de participació ciutadana per la elaboració del Pla Territorial de la Vegueria Penedès -PTPVP- i a desenvolupar-hi un model territorial basat en la planificació d’una regió Agroalimentària del Penedès -RAP-. 
La plataforma d’agrupacions cíviques SOS Penedès -d’on sorgeix la moció presentada- els considera dos avals importants i decisius que el Parlament ofereix al territori, fins el punt que, la seva unànime aprovació, invalida, “de facto”, la suspensió dels dos primers punts.
El primer, la suspensió del PDU de Cal Vies-Sant Marçal, queda avalat, d’entrada, per la participació ciutadana amb més de 1.250 al·legacions particulars en contra, presentades a la Generalitat, i recolzades per part del  Consell Comarcal de l’Alt Penedès i de 24 municipis, de moment.
El segon, aplicar una moratòria als plans i projectes que dificultin l’elaboració del PTPVP, és indispensable per complir el quart punt aprovat: el model de Regió Agroalimentària. Si no es procedeix a la moratòria, difícilment es podrà desenvolupar la RAP.
És un missatge clar que genera, indiscutiblement, una nova metodologia de gestió i elaboració dels Plans Territorials més en sintonia amb l’actual  greu situació ambiental i social.

Un model territorial en base a l'aportació inqüestionable de la ciutadania, cada vegada més activa i implicada, i de la planificació d'una Regió Agroalimentària, germen d'un model territorial complementari metropolità.

Es tracta de formar part de la gran ciutat però, no com a cul de sac de la seva expansió o receptor de les macro andròmines expulsades de la centralitat urbana a que, avui dia, encara hi estem abocats, sinó com a paisatge complementari, productiu i alternatiu als valors metropolitans, amb vida pròpia, regit per la gent que el viu i se l'estima. 

No hi ha pressa, al Penedès hi ha excés de plans. Les qualificacions urbanístiques de sòl residencial i industrial existents, segons els experts, són suficients per créixer durant molts anys. Molts dels polígons industrials estan vuits o amb baixa ocupació. La reactivació econòmica no es produirà, per molt que s'urbanitzin més terrenys agrícoles, només ho farà des de la planificació integral i harmònica del conjunt del territori.
Convidem al Departament de Territori i Sostenibilitat que prengui nota d'aquesta nova situació i iniciï, sense presa però sense pausa, les gestions adients i necessàries per desenvolupar aquest Pla amb la mateixa il·lusió i empenta amb que la gent del Penedès l'ha començat. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El meu cosí Jaume

El paisatge d’un amic

IDIADAGRÍCOLA