Perfect days

La magnífica pel·lícula d’en Wim Wenders sobre un treballador que neteja vàters públics a Tokio recorda que cadascú de nosaltres té un paper digne en aquesta societat. Wenders li dona una volta més: aquest treballador és feliç fen bé el seu ofici i gaudint de les coses senzilles de la vida. Així posa el dit a la nafra: la infelicitat global que avui es palpa en cada individu, sobretot en àmbits socials competitius, insatisfet per la seva situació socioeconòmica, desestabilitzen el món.

Ego i poder contaminen l’ofici dels gestors públics. Observem sovint com imposen els seus criteris per damunt del sentit comú i neguen la transparència del debat democràtic que bona part de la societat reclama. Eviten enfrontar-se amb realitats palpables com la crisi climàtica.

Els raonaments de les seves decisions no van més enllà dels límits del seus interessos personals o de grup. Per mantenir l’ostentació de poder, no dubten en associar-se amb idees i consorcis que neguen qualsevol plantejament de democràcia ambiental. Així, aquesta, es transforma en un element decoratiu de façana, mentre que les decisions reals, les que soscaven la veritable realitat, es prenen en secret mentre s’emeten falses informacions als mitjans.

Wenders acaba la pel·lícula com l’ha començat. Un dia perfecte consisteix en afegir a la feina ben feta unes gotes de felicitat.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El meu cosí Jaume

El paisatge d’un amic

IDIADAGRÍCOLA