Finestra al mar


La visita guiada a les Madrigueres aquest passat cap de setmana va recordar que la situació d’aquest valuós espai deltaic, aconseguit per la societat civil penedesenca amb el Geven al capdavant, no està tancada.

Les 24 ha de terres inundables de la desembocadura de la riera de la Bisbal al mar ja són públiques.

La naturalització de l’espai, seguint un Pla exemplar basat en criteris de recomposició deltaica -realitzat per un equip d’experts i aprovat oficialment- i que els promotors es van comprometre a acabar-lo pel 2010, avui dia encara està per executar.

Mentre, el ministeri de Medi Ambient, incomprensiblement, va redactar un projecte d’1,5M€ amb diner públic per construir-hi unes passeres i aparcaments dintre de l’espai. Res a veure amb el projecte oficial. Tan sols pretenia intensificar l’ús de l’espai per a activitats de platja.

Tot i incomplir el pacte, els promotors mantenen el dret de construir-hi 1.400 habitatges al costat –una població potencial de més de 3.000 habitants-. Una pressió urbana considerable sobre els aiguamolls que caldria revisar a la baixa.

Que el Penedès tingui un delta no és un luxe, és una necessitat. La gran varietat d’espècies vegetals i, sobretot, d’ocells que s’hi concentrarien dignificaria el paisatge marítim tan degradat i contribuiria potencialment a la millora econòmica del sector turístic de qualitat, però..

..no està, entre les millors qualitats dels encarregats de fer-ho complir, la responsabilitat democràtica i ambiental. Tampoc s'està per la labor d'entendre que el futur econòmic passa per la recuperació d'un paisatge singular i propi que pot generar molta més riquesa que qualsevol contenidor logístic. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El meu cosí Jaume

IDIADAGRÍCOLA

El paisatge d’un amic