L'antiga tèrmica de Cubelles, una altra oportunitat perduda?

“La mona, vestida de seda, mona es queda", diuen.

Perdre una oportunitat única de recuperar una part del paisatge marítim de la costa Daurada, destruïda per l'especulació urbanística, en el cas del desmantellament de la Tèrmica de Cubelles,  no és una bona notícia, més aviat és la constatació de que encara estem en els anys de destrucció dels nostres sistemes litorals del segle passat.

Instal·lar una central logística és omplir les carreteres i autopistes de camions i de contaminació, lluny del debat que estem portant a terme en el territori sobre la necessitat de recuperació dels nostres paisatges i evitar la logística mal dissenyada, destructora i contaminant. Sense tenir en compte el sistema ferroviari ni l’estudi de localització del sistema logístic relacionat amb l’ampliació dels ports i aeroports internacionals i la seva relació amb la metròpoli BCN-Camp de Tarragona, de la qual formem part, és senzillament seguir especulant, egoistament, amb un terreny a expenses del conjunt del territori Penedès.

No és un projecte d'àmbit municipal tal com s’afirma en declaracions públiques. És un projecte que ens afecta a tots els penedesencs. Sembla que Cubelles no s’ha assabentat que s'està redactant un Pla Territorial de la Vegueria Penedès -on el municipi de Cubelles en forma part- i on es debaten aquests temes d’interès territorial que el municipi pretén fer-s’ho com un assumpte municipal. Si us plau no convertiu les carreteres d’aquest tros de costa en un circuit de camions i l’antiga Tèrmica en una plataforma d’aparcament i contaminació. S’ha de pensar més enllà de les necessitats bàsiques. I no utilitzar el malaurat i tòpic argument demagògic de l’oferta dels llocs de treball. Per aquest camí teniu tots els números de passar a la part negativa de la història. Sigueu realistes i recupereu el patrimoni natural i marítim que apaivagui la disbauxa en que heu convertit els nostres municipis costaners.

Comentaris

Jaume ha dit…
Una de les formes adequades i assenyades de tancar aquest capítol de la història de la Central Tèrmica de Cubelles, en homenatge a totes aquelles persones que van lluitar en contra i que van ser perjudicades, seria tirar endavant amb un projecte que ajudi a mitigar el canvi climàtic. Per altra banda, seria una bona manera de compensar les tones de CO2 que s’han emès al llarg dels anys des d’aquesta instal·lació.
El projecte consistiria en la renaturalització dels espais ocupats anteriorment per la Tèrmica que podrien formar un corredor biològic que aniria del mar i arribaria a connectar amb el Parc del Foix. Una bona manera d’honorar qui va tenir la gran idea de posar-li Tèrmica del FOIX.
La qualificació urbanística juga a favor ja que des del mar podem trobar, sense gaires entrebancs, un passadís que pot connectar biològicament amb el sòl No urbanitzable de Cubelles.
El municipi de Cubelles té un deute en qüestió d’espais naturals protegits. Si mirem la imatge de sota podem observar com la Xarxa Natura 2000, que forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural, acaba abruptament en un angle recte que correspon als límits del terme municipal amb Castellet i la Gornal.
Anònim ha dit…
En aquests moments ja estàn arrencant dotzenes d'arbres del recinte de l'antiga tèrmica. No al centre logístic!

Entrades populars d'aquest blog

El meu cosí Jaume

El paisatge d’un amic

IDIADAGRÍCOLA