Vegueriades


Estem davant d’una nova delimitació territorial, la finalitat de la qual és diferenciar-nos de l'entorn immediat. Segurament perquè el balanç de la seva influència ha estat més negativa que positiva. Passa en els territoris “perifèrics” que són destinats, des d’un “centre”, a tasques residuals, a usos alternatius, contaminants o perillosos, que la ciutat no vol o no hi caben. 

Podríem convenir, -i responent així als que encara no veuen clara aquesta nova divisió- que obeeix al senzill fet de voler ser protagonistes centrals i no tangencials de la història. Passa en tot territori, societat o família, d’exemples en tenim molt a prop.

Ara bé, aconseguit el contenidor, com l’omplim? Amb els mateixos ingredients que els nostres veïns? Amb la mateixa metodologia?

Davant la transformada situació del món, molts parlen de desenvolupar un model alternatiu que serveixi de referent per al futur organitzatiu de Catalunya. 

Això serà possible sempre i quan els que fins ara ostenten el poder en exclusiva permetin la participació del conjunt de la societat que demanda canvis. Avançant un pas més en el concepte de democràcia participativa, potser? 

El Territori es prepara. L’idea, expressada per la societat civil a través de SOSPENEDÊS, d’un projecte de Regió Agroalimentària, n’és un exemple. El Congres Pro Vegueria del dia 21 de febrer a Castellet serà un globus sonda de per on es vol o es pot anar.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Retorn al passat

El monstre Noatot

L'antiga tèrmica de Cubelles, una altra oportunitat perduda?