“Via Laietana”


Barcelona, abans del Pla Cerdà

S'anuncia a la premsa l’exposició “Abans de la Via Laietana”, el retrat d’una ciutat esborrada.

Seguint l’estela del pla Haussmann a Paris, el poder econòmic de Barcelona va executar aquest esventrament per interessos especulatius -com sempre- i per controlar la classe treballadora que es feia forta dins l’entramat tortuós dels carrers estrets del centre històric.

El Pla Cerdà
Desprès de la gran transformació experimentada per Barcelona, a través del seu admirat i especulat Pla Cerdà, la Via Laietana s’integrà com un element natural de la ciutat. Potser perquè dintre de la seva destrucció niava una visió de futur: la supeditació de la comprimida ciutat antiga a l’ambiciosa idea de convertir-la en una gran ciutat global.

Aquesta transformació, 100 anys desprès, em transporta al Penedès i la seva lluita per evitar la seva “Via Laietana”.

L'esventrament de la Via Laietana
Avui el poder econòmic no té escrúpols en actuar sobre el Penedès agrícola, fàcil d’ocupar. És ben senzill, es tracta de sobreposar una estructura econòmica importada (logística o similar) a l’autòctona  (vitivinicultura).

Llàstima que ja no es porti això de construir metròpolis al vell estil del passat. Més aviat, al contrari, i més quan és a costa de les economies que creen paisatge i generen equilibri i harmonia.

Esperem que dins d’un segle no facin una exposició sobre:  Abans del Logis Penedès”, el retrat d’un paisatge vitivinícola esborrat.

Dedicat al Doctor Arquitecte Miquel Vidal

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El meu cosí Jaume

IDIADAGRÍCOLA

El paisatge d’un amic