El Penedès: La baula perduda

Una regió singular entre metròpolis

La pressió que les dues metròpolis catalanes exerceixen sobre el Penedès està arribant a nivells preocupants.

Primer: La presència de l’expansió metropolitana s’ha fet evident al llarg de la costa Daurada i de les serralades litoral i prelitoral, amb l’ocupació d’urbanitzacions de segona residència que , en el temps, s’estan convertint en primera. L’augment demogràfic que representa, junt a la baixa activitat econòmica i a una davallada radical de la construcció, ha produït un elevat índex d’atur. Aquest és un dels primers símptomes derivats d’un efecte metropolità no resolt.

Segon: el Penedès, com a corredor de les grans infraestructures europees de connexió Nord-Sud suporta una importat xarxa de transport: La N-340, l’AP7, l’AP2, la C-32, el ferrocarril de la costa, el de l’interior, l’AVE, i les previsions de l’autopista ferroviària o l’A7 encara per definir,  es planifiquen i es projecten alienes a l’especificitat del territori causant un fort impacte negatiu sobre el seu paisatge i les seves estructures.

Tercer: En les últimes dècades la pressió metropolitana sobre aquest territori s’accelera donada la necessitat de localització de grans instal·lacions metropolitanes, moltes d’elles relacionades amb la logística, que no tenen cabuda al seu interior: l’IDIADA, pista de probes automobilístiques de 300ha; polígons de magatzems logístics i ports secs, com el projecte del Logis Penedès, 200ha de magatzems.

Aquesta activitat planificadora basada exclusivament en les necessitats unidireccionals dels sistemes metropolitans xoca frontalment amb una gran regió vitivinícola que ha generat una indústria del vi i del cava de denominació d’origen de renom universal, ha creat un paisatge propi i una qualitat de vida que no té res a envejar de la regions de la Toscana a Itàlia, le Valais a Suïssa, o la Borgonya a França.

La planificació urbana dels Plans Territorials ha donat al Penedès un tracte de calaix de sastre metropolità; de reserva urbana a l’espera de quina necessitat futura tindrà el sistema per apropiar-se d’un sòl agrari menystingut.

Fa temps que aquesta situació genera conflictes entre l’Administració i la societat civil penedesenca, que ja ha manifestat, reiteradament i durant anys, no estar d’acord amb la transformació d’un territori agrari i el seu paisatge en un port sec. Sobretot desprès del fracàs de les previsions de creixement, a la llum de l’última crisi, que obliga a revisar els plans desenvolupistes des de una òptica més racional i sostenible.

La mesòpoli[i], un model alternatiu
Mentre que el comportament de la metròpoli es basa en la colonització de l’entorn, creixent en taca d’oli i transformant, al seu pas, els indrets naturals, agraris i rurals en un sistema urbà complex, la Mesòpoli -concepte encunyat per Artemio Baigorri, catedràtic de la Universitat d’Extremadura- és un model propi de territoris agraris evolucionats on el creixement urbà estableix una relació simbiòtica amb el camp, conseqüència dels beneficis d’una pròspera agricultura, generant un sistema territorial harmònic i integrador molt més estable i equilibrat que el metropolità. El Penedès n’és un exemple d’aquest model, amb unes ciutats capital: Vilafranca i Sant Sadurní i una estructura disseminada en petits pobles, nuclis i masies que gestionen directament un paisatge vitivinícola del qual extrauen la riquesa sense malmetre’l.
La Vegueria Penedès: Un sistema obert
Aquest model “mesopolità”, malgrat les pressions especulatives, encara manté una estructura poblacional i paisatgística molt equilibrada que permet oferir, com a territori alternatiu, el reequilibri de les necessitats metropolitanes, sempre si quan la planificació territorial  sàpiga abandonar estereotips i patrons urbans externs i s'adapti i respecti les característiques mesopolitanes que sustenten aquest paisatge excepcional i valori la proximitat d’un espai agrari que permet infinitat de possibilitats, des de la consideració del paper multifuncional de l’agricultura periurbana propera al
consumidor; la producció artesanal, l’enoturisme fins a activitats mediambientals i pedagògiques o serveis complementaris d’oci per a empreses, centres de convencions, espais de recerca, etc..[ii]
Cal recordar la flexibilitat d’aquest territori més enllà de la regió vitivinícola, en l’epicentre de la vegueria, i ressaltar l’existència de tres nodes d’intercanvi catalitzador que poden contribuir a enriquir les relacions amb l’entorn:

   L’àrea d’Igualada –Conca d’Òdena, centre industrial tèxtil i de la pell. Cruïlla d’intercanvi de transport Barcelona-eix transversal.
2.       L’àrea de Sitges-Vilanova i la Geltrú, indústria de la nàutica, turisme i serveis metropolitans.
3. L’àrea del Vendrell-Calafell, centre d’activitats econòmiques i de serveis amb relació a la metròpoli Tarragonina amb localització d’un centre de serveis entorn de l’enclavament ferroviari de Sant Vicenç de Calders.

 Conclusions:
La vegueria Penedès és necessària:

1.       Una estructura territorial singular, pròspera i autònoma.
2.       Una regió agrícola complementària de la metròpoli
3.       La capacitat de dissipació[iii] permet integrar alguns aspectes del sistema metropolità.
 Però cal tenir en compte que:
1.       Caldrà recuperar la unitat del Penedès ara dividit en dues províncies
2.       Permetre un govern propi que planifiqui i executi el seu planejament
3.       Revisar en profunditat els Plans Sectorials i Territorials a la llum d’un nou concepte de territori.
Cal fer una profunda reflexió, en aquest temps de parada, per reorientar el planejament i fer-lo menys artificiós i més dinàmic, més proper a la ciutadania. Sens dubte la presencia activa de la vegueria Penedès contribuirà a projectar sobre el territori una dimensió més contemporània de la que s’ha considerat fins ara.




[ii] Incorporar les propostes que es formulen en la “Carta de l’Agricultura perirubana” que es va formular l’any 2010  en  el Seminari Agroterritorial, celebrat a Castelldefels (Barcelona)

[iii] Segons la teoria de “les estructures dissipatives” d’Ilya Prigogine (premi novel de química l’any 1977).

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

El meu cosí Jaume

IDIADAGRÍCOLA

El paisatge d’un amic