Bens privatitzats

En Joan, el meu veí, em ve a veure amb dos rebuts de l’aigua a la mà. Un correspon al pis on viuen ell i la Dolors. L’altra a la casa on vivien fins fa poc. On viuen consumeixen uns 15m3 al trimestre i a l’altra, 3m3.
Aquesta diferència entre una casa habitada i una que ho fa esporàdicament es tradueix en una factura de 50€ i una altra de 44€, o sigui, una diferència de 6€. Un estalvi de 2€ per mes.

En el cas de situacions econòmiques precàries, de persones discapacitades o d’edat avançada, tot i que el rebut ho té en compte i, si es demana, te’l rebaixen, no sembla una diferència massa justa. Tot el pes del rebut és en la part de costos fixes. Tampoc ajuda a fomentar l’estalvi d’aigua quan el preu m3 no deixa de ser un percentatge molt petit dins la factura (entre 0,3€ i 0,5€ el m3).

El mateix passa en les complexes factures de la llum on el control de la gestió està en mans de multinacionals privades. Aquestes decideixen el repartiment de costos a la seva manera i impedeixen, mitjançant la influència sobre els governs, la utilització d’energies renovables i sobretot l’energia solar que ajudaria a l’estalvi directe de les famílies, a reduir el dèficit energètic del país i a redreçar l’economia.

Tants anys de privatitzacions ens tornen al passat: els senyors feudals aplicant el delme i els serfs de la gleva pagant religiosament. Avancem en cercle.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Retorn al passat

El meu cosí Jaume

El paisatge d’un amic