La núvia coqueta


El dimarts passat es va celebrar al Vendrell la presentació oficial dels treballs del Pla Estratègic del Penedès amb tota la pompa necessària per aquests esdeveniments i amb la presència de diputats al Parlament dels cinc partits majoritaris de l’àmbit Penedès. L’èxit va venir reflectit pel desbordament que va patir la sala de la Vil·la Casals que, tot hi estar previst per 80 persones, van ser necessari incorporar-hi a corre-cuita dues dotzenes més de cadires.
Pla nascut, com moltes de les iniciatives veguerianes, des de la capital de l’Alt Penedès, posa l’entusiasme en convèncer de les seves qualitats a les capes polítiques governants de les perifèries penedesenques.
S’ha insistit molt en els beneficis que generarà la cooperació de les energies econòmiques, socials i culturals de les comarques del Penedès, Garraf i sud de l’Anoia. No es tracta d’un caprici cultural o polític, la crisi econòmica global ens obliga a cooperar. Sobretot per fer front als cants de sirena que ens volen esquarterar el territori per dubtosos beneficis aliens o les presses que comencen a sorgir des d'ajuntaments per cercar solucions a la precarietat econòmica moltes vegades d’efecte contrari al desitjat.
El Pla defineix unes estratègies conjuntes, fixa criteris per agrupar, cohesionar i potenciar els recursos de les activitats econòmiques, ara escampades i mancades de l’efectivitat necessària per afrontar la crisi, i de pas tenir en compte el respecte al model territorial preexistent i al paisatge, dos valors de futur que cal mantenir i potenciar.
La impressió va ser positiva, cada vegada hi ha més gent i institucions que veuen la necessitat de recolzar una acció de conjunt, generar més riquesa estalviant energia i territori. Els temps que ens venen a sobre auguren fortes restriccions i no es tracta de vendre’s al diable, en fer bé les coses amb sentit comú entre tots n’hi ha prou.
Ara bé, els protocol·laris discursos dels representants polítics baixpenedesencs donen a entendre que estan encara una mica a veure-les venir. Simptomàtic que dels 15 municipis només tres alcaldes –l’Arboç, el Vendrell i Calafell- varen fer acte de presència, i dos d’ells perquè estaven convidats a presidir la mesa.
Verds encara estem al sud del Penedès per prendre decisions, sobretot pel que fa a la creació urgent i necessària d’aquets ens que gestioni l’àmbit de planificació territorial aprovat pel Parlament de Catalunya. Però ja no hi ha excuses, es pot seguir mirant cap a Tarragona formant part del Gran Àmbit. Si el que es vol és millorar la situació del Penedès no tenim més remei que crear sinèrgies i intensificar les relacions d’un territori que està abocat a entendre’s sinó vol acabar com el rosari de l’aurora.

Comentaris

Jordi ha dit…
Amb la classe política que tenim al Baix Penedès no podem aspirar a arribar gaire lluny, i aquesta sembla que encara no canviarà de moment.Mira a El vendrell,a les próximes eleccioms es tornen a presentar els mateixos de fa més de 20 anys, dos dels responsables d´haver convertit la vila en el suburbi que avui és, en Benet Jané i en Martí Carnidèficit, vull dir Carnicer...
Anònim ha dit…
estic totalment d acort

domingo monserrat pitarch

Entrades populars d'aquest blog

El meu cosí Jaume

IDIADAGRÍCOLA

El paisatge d’un amic